La Gare šokuje Francouze i Čechy žabími stehýnky

I francouzští turisté údivem pozvednou obočí. Paradoxně ani ve Francii totiž jen tak nenarazíte na restaurace, které nabízejí žabí stehýnka, ačkoli my, Češi, máme francouzskou gastronomii spojenou právě s touto zvláštní delikatesou, jakož i například se šneky. “Tahle specialita je totiž mimořádně náročná na dodavatele, nám se naštěstí spolehlivého dodavatele podařilo najít,” říká šéfkuchař pražské Brasserie La Gare Vladimír Honzák (na snímku), který přestal tajit, že od poloviny dubna začne hostům podávat právě žabí stehýnka, a to s omáčkou z vermuthu Noilly Prat. Obecně se očekává, že to bude velký tahák.

Někdo možná ohrne nos a třeba Britové kvůli tomu pohrdavě nazývají Francouze “žabožrouty”. Pikantní je, že žabí stehýnka jsou pochoutkou, kterou mnoho Francouzů nikdy neochutnalo. Jsou totiž slavnější v zahraničí než ve Francii samotné. Jejich konzumace má v Evropě historii dlouhou více než  5000 let. Naši předkové dokonce jedli žabí stehýnka už v době neolitu. U Kutné Hory byly objeveny zbytky 893 žabích...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům

Napsat komentář