Myslíte, že si můžete pochutnat na all inclusive v tříhvězdičkovém hotelu?

SROVNÁVÁME SLUŽBY V PORTUGALSKU. Již s českou diakritikou, protože WiFi v hotelu se rozeběhla, se hlásíme z jižního pobřeží Portugalska, oblasti Algarve, letoviska Tavira, chráněné přírodní rezervace Ria Formosa, kde posuzujeme smysluplnost pobytu v pětihvězdičkovém a tříhvězdičkovém hotelu. Dnešek o rozdílu v poskytovaných službách vypovídá ještě lépe. Týká se totiž gastronomie a můžeme jít i do šíře a zamyslet se obecně nad stravovacím režimem all inclusive.

Živý příklad: Osmnáct Čechů, kteří se odtud s jednou známou cestovní kanceláří vraceli zpátky do vlasti, se před transferem v 6:45 na recepci dožadovalo snídaně. Neúspěšně. Protože hotel podává snídaně až od 8:00, poptávali alespoň cestovní balíček, na který mají z logiky věci nárok a který je víceméně samozřejmostí nejen v pětihvězdičkových, ale v podstatě všech slušných hotelech, kde máte zaplacenou ještě noc před ranním odjezdem, tudíž máte v ceně i snídani, potažmo all inclusive až do odjezdu. Ve tříhvězdičkovém Golden Clube Cabaňas, kde jsme na zkoušku ubytováni i my, nedostali nic. Pouze dvě rodiny s malými dětmi vyžebraly jablko, housku a balenou vodu 0,33 litru. Vzhledem k tomu, že platily kolem 25 000 Kč na dospělou osobu a týden, se “snídaně” proměnila v cenově poměrně luxusní…

Nutno říci, že u tříhvězdičky obecně není kvalitativním problémem ani tak obsah (poskytované jídlo) jako forma (servis, pochopení, tolerance personálu). Ačkoli all inclusive bývá vnímáno jako “stravování po celý den”, není to pravda. Naopak: jíst musíte pouze tehdy, kdy chce hotel, a pouze to, co nabízí hotel. Vše ostatní mimo rámec předchozí věty připlácíte. Přispíte si a přijdete na snídani po desáté? Smůla. Zdržíte se na pláži a přispěcháte na oběd po 14. hodině? Zavřeno, rolety i ubrusy stažené. V Cabaňas musíte potupně čekat do 16. hodiny, kdy probíhá hodinový snack. Tato svačina je ovšem cílena víceméně na hotelový kids club. Proto tato nabídka: brambůrky, párky, žvýkavé housky, hořčice a kečup, sušenky a zmrzlina. Chytáte se za hlavu, že tohle je určeno dětem? Ano, pokud uděláte tu chybu a svěříte je dětskému klubu. Hotel úspěšně zapírá, že existuje čerstvé ovoce. Při snídani jej můžete mít převážně kompotované (a to jste na jihu), při večeři se manažer restaurace občas utrhne, udělá díru do rozpočtu na zásobování a objedná melouny. Ať jsou červené, nebo žluté, je to slast. Konečně Portugalsko, jásáte!

Hotel šlechtí relativně široký záběr zeleniny, mořské plody a ryby podává, ale spíše smažené. Oceňujeme jeho solidní dodavatele na víno, které host stáčí ve velkém do džbánů rovnou z kontejneru, a zmrzliny (jeden druh na den), které se vykládají na švédský stůl ještě v umělohmotných krabicích od výrobce – jako při nákupu někde v Lidlu. Holt, rychlotovárna na jídlo. Přes silný provoz v restauraci rozhodně oceňujeme neustálé doplňování jídla i to, že vždycky si sednete a nepotřebujete pořadník na místo u stolu. Dezertů není velký výběr, převažují záhadné vaječné pudinky, želé a rýžové nákypy, ale dorty se občas povedou. Ve chvíli, kdy vložíte do úst kalamáry, vykřiknete, že tříhvězdička přece jen stojí za to! Chobotnice se totiž rozsýpají jako kuřecí maso, takhle dobré umějí snad jen Chorvati. Ano, když je čas jídla, jste spíše spokojeni, i když pochopitelně Premium All Inclusive to není. Pro srovnání: takto vypadá přehlídka dezertů v portugalském pětihvězdičkovém hotelu Martinhal (výsledek naší inspekce podrobně popisujeme v novém tištěném FC):

Koncept Premium All Inclusive zavedly pětihvězdičkové hotely v reakci na nespokojené náročné klienty, které rozčilovala politika jak nejkvalitnějších, tak méně kvalitních hotelů. Nejkvalitnější totiž někdy předražují konzumaci v hotelu, při vysoké sazbě za ubytování musíte ještě hradit například nesmyslně drahé šampaňské, které opodál v supermarketu koupíte – sice bez kravaťáckého servisu, ale stejně vychlazené – za zlomek ceny vypočítavě požadované hotelem. Totéž platí o vodě. Méně kvalitní hotely pak sice mají obvykle “vše v ceně”, ale slovo “vše” zahrnuje neznačkové, tedy lokální nápoje. Co to znamená v praxi? Neidentifikovatelné džusy, podomácku vyrobené alkoholické nápoje, v krajním případě nelegálně pančované značky jako z tržnice (etikety “Finiandia” atd.). Netvrdíme, že vás po všem musí bolet hlava, ale ve světle této nabídky dostává poplatek za all inclusive jinou váhu. V Golden Clube Cabaňas jsme si dnes chtěli povyrazit a...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům