EXKLUZIVNĚ ZE SÁRSKA. Fusion restaurant Aureole na Pankráci má nejkrásnější výhled na Prahu, nebo přesněji nadhled, a to z 27. patra nejvyšší budovy v ČR, ve které dříve sídlil a úřadoval i nejbohatší Čech Petr Kellner. Manažeři restaurace vidí dál než kněžna Libuše, možná až do Německa, odkud berou víno nejušlechtilejších odrůd ryzlinku rýnského. O nové, výjimečné zásilce vín do podniku, o němž jdou mezi společenskou smetánkou skvělé reference, vyjednávají na místě právě nyní.
Nejenže prvotřídní vína nejsou jen francouzská, jak mají mnozí z nás zážité. Ale nemusejí to být ani vína z jižních zemí. Němci mají chladnou pověst a Sársko, jehož pahorkatým údolím kličkuje říčka Mosely, je nejchladnějším místem celého regionu. Většina vinic se navíc nachází na úbočí svahů v chladných údolích. Laici se mylně domnívají, že tu nic chutného nemůže vyrůst, ale například romantický sedmikilometrový ohyb u Mettlachu je považován za podoblast, která dává zřejmě nejrafinovanější ze všech ryzlinků celé oblasti. Břidlicové podloží má vliv na vysoké aroma a až ocelovou kyselinku. Mezi přední vinařství patří Sankt Urbans-Hof, před jehož sídlem nám ochotně zapózovali důležití aktéři dne: vlevo Miroslav Veselý, supervisor poskytovaných služeb v Aureole, v podřepu Patrik Nikitinský, hlavní sommeliér restaurace, vpravo Petr Zárybnický, dodavatel německých a rakouských vín do Aureole, a uprostřed v bílé košili hostitel a vinař Nik Weis, který pro ekipu přichystal ochutnávku pár nových vín. Jistě, jen za pasivní účasti svého synka.
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům