O šéfkuchaři Jiřím Středovi ze čtyřhvězdičkového Grund Resortu Golf & Ski v Krkonoších je známo, že rád experimentuje a překvapuje. My jsme kvůli němu zestárli určitě o pár let. Ne v okamžiku, kdy nám byl donesen tento předkrm. To jsme si ještě řekli: Pěna z černého kořene, šalotkový kvítek a řeřicha – proč ne? Ale to jsme nevěděli, co bereme do úst.
Plodina černý kořen je v lidové pranostice nazývaná hadí mord španělský, a to proto, že podle předávané tradice stačí tento kořen vložit hadovi do úst a had zahyne. Pověra? No, možná. Nicméně až do 16. století jej pojídaly keltské a germánské národy zejména v případě uštknutí. Údajně se prokázaly jeho pozitivní účinky jak proti hadímu koustnutí, tak třeba proti dýmějovému moru. Panejo, to musí být morda. Určitě větší, než kdybychom si do předkrmu naloupali acylpyrin.
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům