Musíme vám napsat o steaku za tři sta padesát. V korunách by to nebylo zvláštní, ale 350 amerických dolarů už něco znamená. Dvanáctiuncová (asi 350 g) flákota v Old Homestead Steakhouse v New Yorku patří k nejdražším steakům na světě.
Když jde o české hovězí maso, a ještě k tomu vyzrálé, je hvězdou asi Čestr, o kterém píšeme také v tištěném FC. V New Jersey a okolí se chodí zásadně do Old Homestead Steakhouse, a platí to už od roku 1868. Tento podnik s příznačnou kravičkou nad vchodem je jedním z nejdéle nepřetržitě obsluhujících ve Spojených státech. Chodily sem hlavy států, prezidenti společností, samozřejmě celebrity, nicméně z historie se tu nežije. Vedení se stále snaží, aby tu bylo nějaké nej.
Podávali tu nejdražší whisky světa. Už dopodávali, je vypitá. Byla stará více než 85 let a láhev stála skoro 850 000 Kč. Tedy, tolik stála ve chvíli, kdy si barman sečetl cenu dvanácti panáků, které z ní zbývalo rozlít – každý tehdy vyšel na zhruba 73 000 Kč. Ale pozor, protože šlo o skotskou single malt Macallan Fine & Rare 1926, provázel objednávku obřad. Host musel požádat skotsky o “one drum”, tj. “jeden hlt”. Dokud to neřekl, mohl mávat částkou 3300 dolarů, jak chtěl, a nic nedostal.
Old Homestead Steakhouse se nachází v Borgata Hotelu Casino & Spa v Atlantic City. Klientela sem tedy chodí vybraná, kvůli tradici, ale také vyhledávající inovace. Proto se na jídelním lístku zabydlel i tzv. Tri-Beef Burger. Ano, vlastně hamburger. Akorát, že na světě jsou pouze dva dražší. Zde si host vychutnává kombinaci tří druhů hovězího – amerického prime, japonského wagyu a argentinského masa. Chuť se snoubila s podávanou omáčkou z lanýžů a francouzského šampaňského. Cena už byla na pováženou: 125 USD, tedy na dnešní peníze téměř 2500 Kč. Za hamburger pořádná nálož. Obliba ovšem byla tak velká, že steakhouse přikročil k objednávkám samotných steaků z japonského hovězího masa. Pochází z černého krátkosrstého plemene Wagyu, který se tradičně chová u města Kóbe v prefektuře Hyōgo. Je to nejhýčkanější skot. Paradoxně hýčkaný na porážku. To ale býčkové naštěstí netuší. Jinak by maso nebylo tak jemné,...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům