TAJNÝ ZÁKAZNÍK. Mořské plody na jídelním lístku českých restaurací = věčné téma. Někde koušete mražený polotovar, jinde je živočich už “cítit”. Proto rádi vidíme živé korýše ještě předtím, než je sníme. U kravičky ani vepříka to naopak nevyžadujeme, tam nám představa podříznutého člena rodiny nedělá odmalička dobře a důvěřujeme, že plátek vepřového nebo hovězího není dlouho zamřelý.
Proto jsme si oblíbili belgickou restauraci Les Moules (v překladu Mušle) na rohu Pařížské ulice v Praze, která jde do odvážných disciplín po hlavě, ale svérázně a úspěšně. Říkáme jí “přesvědčovací restaurace”. Podle toho, jak dokáže přesvědčit, že host dělá dobře, když si právě tady dává mořské plody, pivo (Češi jsou nároční pivaři) a děti jídlo (v Česku žalostně opomíjená oblast).
“Dal bych si humra,” povídám při pohledu na jídelní lístek. Číšník mě překvapuje: “A kterého, pane?”
“Co je to za otázku? Máte tady jediného… Grilovaný humr na česnekovém másle, 550 gramů za 699 Kč,” slabikuji z jídelního lístku. Číšník se usmívá: “To ano, ale KTERÉHO?” a ukazuje na velké akvárium u vchodu, kde na mě prosebně poulí oči několik humrů. Nevypadají jako humr z pytlíku. Tak takové restaurace mám rád.
Druhým přesvědčovacím elementem je pivní sommeliér. Přišel jsem ve společnosti dvou dam a obě jsou odpůrkyně piva. Objednávají si jedna minerálku, druhá víno. “Dobře, ale já vám přinesu malé překvapení a uvidíte,” říká ten muž ve srandovní uniformě, který mým společnicím změní život. V malých tulipánových skleničkách nese barevnou limonádu s hutnou bílou pěnou. Dámy přivoňují. “Banán, skořice?” A druhá: “Mango?” Podívají se významně po sobě. Takové džusy ještě nepily. Ale ony to nejsou džusy. Jsou to piva. Slastně se napijí a od té doby už se nechají umluvit. Postupně ochutnávají ještě třešňové, kokosové, malinové, ostružinové… zkrátka celé ovocné sady evropské i tropické. Všechna piva pocházejí z Belgie, kde má Les Moules takové kontakty i jméno, že například pivovar Van Steenberge vaří speciální pivo pouze pro tuto restauraci v Praze – nikde jinde ho neochutnáte.
Nejcitlivější jsme, jak bylo řečeno, na mořské plody. Ve většině zemí obklopených oceánem jsou mořské ryby a plody běžnou součástí kuchyně. Jsou zdravé, mají minimum tuku, jsou zdrojem minerálů a nenasycených mastných kyselin. Potíž je v jejich omezené době skladování, neboť tyto potvůrky musí být absolutně čerstvé a rychle podléhají zkáze. Jak to dělá Les Moules, když podává mušle až z Dánska?
Jsme poblíž města Logstor na západním pobřeží Dánska. Asi 500 metrů od břehu se pěstují mušle na šňůrách, říká se jim Linenmussels, neboli mušle pěstované.
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům