Pochvala belgické restauraci v Pařížské za pivo, mušle i děti

TAJNÝ ZÁKAZNÍK. Mořské plody na jídelním lístku českých restaurací = věčné téma. Někde koušete mražený polotovar, jinde je živočich už “cítit”. Proto rádi vidíme živé korýše ještě předtím, než je sníme. U kravičky ani vepříka to naopak nevyžadujeme, tam nám představa podříznutého člena rodiny nedělá odmalička dobře a důvěřujeme, že plátek vepřového nebo hovězího není dlouho zamřelý.

Proto jsme si oblíbili belgickou restauraci Les Moules (v překladu Mušle) na rohu Pařížské ulice v Praze, která jde do odvážných disciplín po hlavě, ale svérázně a úspěšně. Říkáme jí “přesvědčovací restaurace”. Podle toho, jak dokáže přesvědčit, že host dělá dobře, když si právě tady dává mořské plody, pivo (Češi jsou nároční pivaři) a děti jídlo (v Česku žalostně opomíjená oblast).

“Dal bych si humra,” povídám při pohledu na jídelní lístek. Číšník mě překvapuje: “A kterého, pane?” 

“Co je to za otázku? Máte tady jediného… Grilovaný humr na česnekovém másle, 550 gramů za 699 Kč,” slabikuji z jídelního lístku. Číšník se usmívá: “To ano, ale KTERÉHO?” a ukazuje na velké akvárium u vchodu, kde na mě prosebně poulí oči několik humrů. Nevypadají jako humr z pytlíku. Tak takové restaurace mám rád.

Druhým přesvědčovacím elementem je pivní sommeliér. Přišel jsem ve společnosti dvou dam a obě jsou odpůrkyně piva. Objednávají si jedna minerálku, druhá víno. “Dobře, ale já vám přinesu malé překvapení a uvidíte,” říká ten muž ve srandovní uniformě, který mým společnicím změní život. V malých tulipánových skleničkách nese barevnou limonádu s hutnou bílou pěnou. Dámy přivoňují. “Banán, skořice?” A druhá: “Mango?” Podívají se významně po sobě. Takové džusy ještě nepily. Ale ony to nejsou džusy. Jsou to piva. Slastně se napijí a od té doby už se nechají umluvit. Postupně ochutnávají ještě třešňové, kokosové, malinové, ostružinové… zkrátka celé ovocné sady evropské i tropické. Všechna piva pocházejí z Belgie, kde má Les Moules takové kontakty i jméno, že například pivovar Van Steenberge vaří speciální pivo pouze pro tuto restauraci v Praze – nikde jinde ho neochutnáte.

Nejcitlivější jsme, jak bylo řečeno, na mořské plody. Ve většině zemí obklopených oceánem jsou mořské ryby a plody běžnou součástí kuchyně. Jsou zdravé, mají minimum tuku, jsou zdrojem minerálů a nenasycených mastných kyselin. Potíž je v jejich omezené době skladování, neboť tyto potvůrky musí být absolutně čerstvé a rychle podléhají zkáze. Jak to dělá Les Moules, když podává mušle až z Dánska?

Jsme poblíž města Logstor na západním pobřeží Dánska. Asi 500 metrů od břehu se pěstují mušle na šňůrách, říká se jim Linenmussels, neboli mušle pěstované.

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům