Večeře v SaSaZu: Filipíny, starostlivý šéfkuchař a pár antimichelinských mušek

TAJNÝ ZÁKAZNÍK. Asijských restaurací a bister je v Česku více než českých, ale jen o málokteré asijské restauraci v Česku se ví v zahraničí. O SaSaZu ano. Nicméně i tato špičková restaurace v Praze má mouchy. No, mušky.

Vstupní dveře restaurace jsou polepeny nápisy MICHELIN, což působí krajně rozpačitě ze dvou důvodů. Za prvé, restaurace žádnou michelinskou hvězdu neobdržela, pouze obhájila doporučení Bib Gourmand. Přijďte do skutečně michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, navštivte její web – nikde ani zmínka o michelinské hvězdě. I to dělá restauraci velkou. Nehovoří za ni reklamy, ale spokojení klienti. U SaSaZu je to s podivem, protože většinu klientely tvoří s ohledem na pozici uvnitř holešovické tržnice ne nahodilí kolemjdoucí, nýbrž repeaters, tedy stále se vracející hosté. Mezi ně patříme i my. Byli jsme tu již na singapurské, kambodžské, vietnamské kuchyni. Šéfkuchař Shahaf Shabtay je pověstný svou kreativitou až vzdělávací gastronomií. Nyní jsme na stole objevili filipínský slovníček, neklamné znamení filipínských jídel v menu. Jenže vyberte si, když Shabtay je znám tím, že by hostovi snesl nejraději úplně vše, o všem je přesvědčen, že je perfektní. I teď stojí u našeho stolu s naším objednávkovým listem v ruce.

“Dobrý večer. Promiňte, ale nevybrali jste žádná masa.”

“To je v pořádku. Objednali jsme si hlavně mořské plody.”

“Ale my máme opravdu výborná masa,” tváří se šéfkuchař sklesle.

“Rádi věříme, ale milujeme vaše mořské plody,” ubezpečuji Shahafa Shabtaye, že nemusí mít obavy z naší nedůvěry. Je to z jeho strany roztomilé a typické.

Osobně nás provádí kuchyní. Není to obvyklé, ale je to zajímavé. V rohu visí kuřata v hluboké nádobě, měknou ne méně než 24 hodin, aby maso bylo možné oddělovat hranou vidličky. V permanenci je velká pánev wok, kterou zdola rozpaluje velký a prudký plamen, zatímco z boků nádobu ochlazuje studená voda. Smíchané ingredience se zde nepřipravují déle než 1 minutu. To je hlavní Shabtayovo know-how. Jíte zdravě a lehce, s pocitem, že vitaminy a živiny...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům