Michelinský šéfkuchař začíná vařit ve vlacích

Když Radim Jančura, majitel Student Agency, ve žlutých autobusech dokázal, že za dobré jízdné může být k mání i dobrý servis včetně kávy a stevardky, možná stojí za inspiraci i nový krok ve vlacích Eurostar. Naše jízda z Paříže měla nečekané zpestření. Solidní dobroty. A ve vlaku byl i francouzský šéfkuchař Raymond Blanc, jehož restaurace Le Manoir aux Quat’ Saisons v anglickém Great Miltonu má dvě michelinské hvězdy. On vytvořil menu pro cestující ve třídě Business premier class.

České dráhy samozřejmě nemůžeme považovat za měřítko. Zřízenec, který úzkou chodbičkou strká vozík s předraženými bagetami a nápoji, je služba z pitoresktní komedie, nicméně alespoň pokus o nadstandardní službu se cení. “Pro žádnou službu tohoto typu nemohou být soupeřem restaurace. Také v mém případě je jídlo připravováno předem a ve vlaku je pouze ohříváno. I tak je to náročné. Nicméně přesto se chci poměřovat. A mým protivníkem ve stejné kategorii jsou aerolinky,” říká 62letý Blanc, který si dobře uvědomuje, že “jídlo ve vlacích má po celé Evropě špatnou pověst a moje role je zvýšit kvalitu.” Eurostar pendluje mezi třemi destinacemi. Francie, Anglie a Belgie. Blanc vytvořil pro každou odjezdovou stanici jiné menu. Pokaždé je založeno na sezonních ingrediencích z dané země.

Při odjezdu z Paříže je vám podáváno typické francouzské jídlo. Obzvlášť dobrá je lososí paštika s křenem a květákem.

Z Londýna vyjíždějí pasažéři s anglickým camembertem.

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům