DEAL DNE. Pozoruhodná obchodní transakce ve světě diamantů. Britská těžební společnost Gemfields dnes v 9 hodin akceptovala koupi tradiční klenotnické značky Fabergé, známé tzv. carskými vejci, za cenu okolo 142 milionů amerických dolarů. Dosavadní vlastník, těžební a investiční společnost Pallinghurst Resources, která rozvinula Fabergé Limited v jednu z nejvýraznějších značek barevných drahokamů a zejména diamantů, zůstane 49,3% obchodním podílníkem.
Značku založil v roce 1872 Peter Carl Fabergé, petrohradský zlatník, po matce francouzský hugenot. Tehdy na Zlatnické třídě v centru Moskvy převzal malý klenotnický krámek po svém otci a začal se postupně soustředit na umělecké klenoty pro šlechtu. Prvním velkým klientem se stal roku 1885 car Alexandr III. Alexandrovič, který pro svou choť, Marii Fjodorovnu, objednal k Velikonocům blíže nespecifikované zlaté vajíčko. Fabergé se vynasnažil. Vejce bylo vytvořeno z bílého smaltu, opatřené korunkou z diamantů a poseté rubínovými růžemi. Carevna ve skořápce, otevírané po vzoru ruských matrjošek, objevila zlatý žloudek se zlatou slepičkou a rubínovou korunkou. Byla tak nadšena, že založila “VIP Velikonoce”.
Zatímco lidé si dávali obyčejná vajíčka, na dvoře výhradně zlatá – Fabergého. Každý rok jedno. Až Alexanderův nástupce, car Mikuláš II. (na pohlednici), zvýšil objednávku a bral po dvou kusech: jedno vejce pro svou choť, poslední ruskou carevnu Alexandru Fjodorovnu Hesenskou, druhé pro ovdovělou matku. Do roku 1917, než padl rod Romanovců, Fabergé zhotovil přesně 50 carských vajec. Do dnešních dnů se dochovalo minimálně 46 (o 4 nejsou žádné zprávy). Z nich 10 je uloženo ve zbrojnici moskevského Kremlu a 11 vajíček má ve své privátní sbírce 40. nejbohatší muž světa, Viktor Vekselberg, asi největší ruský sběratel umění. Po jednom mají britská královská rodina, švédský, řecký a monacký panovník, několik je jich v muzeích a jedno získal i Michael Jackson. Fabergé vyrobil vejce v mnoha obměnách – s Napoleonem,...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům