Swarovski se pochlapil, chladič na šampaňské odhaluje i obsah láhve

Jen měsíc a čtyři dny nás dělí od novoročních oslav, ke kterým patří šumivé víno. Znalci tvrdí, že správná teplota sektu nebo šampaňského rozvíjí jeho vůni a chuť. Zvolenou značku nápoje samozřejmě necháme na vašem vkusu. Nás zajímá, jak půlnoční nektar nejlépe chladit, když – a to málokdo ví – lednička není ideálním prostředím. Ponecháte-li totiž sekt v lednici několik hodin, zničíte jemnější chutě.

Pohlédněme do vinařského almanachu: U bílých a růžových sektů se doporučuje teplota 5–8 °C, u červeného sektu lze o 2–3 stupně vyšší. Pravé šampaňské se podává při 8–10 stupních. Správnou teplotu obvykle najdete na etiketě, okamžitě ji zjistíte za pomoci speciálního teploměru, který se obmotává kolem láhve. Lidé používají chladicí manžety. Kdo šetří peníze, vystačí si s umyvadlem napuštěným ledovou vodou, případně s láhví odloženou na balkon. V každém případě krátký, 10–15minutový pobyt na ledu prospívá láhvi více než dlouhé skladování v lednici. Za vůbec nejlepší způsob chlazení je považován tzv. chladič, cooler. Láhev v něm stačí ponechat půlhodinu a nápoj má správnou teplotu bez toho, aby se předtím chladil v ledničce. Nehledě na praktickou stránku: správně vychlazené šampaňské máte stále po ruce, aniž byste museli otevírat dveře na balkon nebo od ledničky.

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům