Francouzi nám vždy připadali hluší k okolí. Mezinárodní letiště Charlese de Gaulla v Paříži, zastaralé i nepraktické, bylo zatvrzelé proti námětům na zlepšení, Air France s nedostatečnými službami jakbysmet. Četník Cruchot v podání Louise de Funèse byl typickým představitelem jak letiště, tak aerolinky. Ale časy se mění. Nebo lidé.
Air France má od léta krásný terminál přímo na CDG, Charles de Gaulle Airport, a služby pro klienty zpříjemňuje nejen na zemi, ale i ve vzduchu. Po celý prosinec a leden se na talíře pasažérů v první třídě (nenazývá se “First Class”, protože je to příliš anglické, ale pofrancouzsku “La Première”) dostávají mořské plody s jednou velkou specialitou – prvotřídním kaviárem. Mňam, to se pak slastně usíná…
Dary moře jsou nejen chutnou, ale hlavně důležitou součástí zimního jídelníčku. Obsahují vše, co nám začíná chybět a zoufale to potřebujeme: vitaminy A, B a H, minerály jako draslík, fosfor, jód, selen, vápník a železo a omega tři nenasycené mastné kyseliny. Losos, humr, platýz, krevety, ústřice a mušle by se na našem stole měly objevit alespoň jednou za týden. Příjemné s užitečným se dá spojit v letadle, například během letu do Karibiku. Air France tyto prospěšné látky nabízí na palubách všech linek odlétajících z Paříže. A co je podstatné: v ceně letenky.
Menu začne kaviárovým předkrmem. Má tvar vajíčka, je ze skla a Air France mu vtipně říká Eggxiting by Petrossian. Jde o slovní hříčku vycházející ze spojení “egg”, tedy vajíčko, a “exciting”, vzrušující. Jakkoli název dodavatele zní rusky, Petrossian je největším pařížským dovozce kaviáru a vlivný majitel Armen Petrossian, jinak také předseda Mezinárodního sdružení dovozců kaviáru, prosadil u Air France odběr kaviáru Alverta Royal. Říkají mu “prezidentský”. V Paříži v labužnickém cukrářství Philippe Faur mají zmrzlinu z tohoto kaviáru a 15ml minikelímek stojí 18 eur, tedy asi 450 Kč. Ve zmrzlině je 60 % kaviáru z bílého jesetera. Kaviár v Air France je...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům