Rádi cestujeme. Jenže na cestách vyhládne. Najíst se dá v letadle, nebo v cílové destinaci – buď v hotelu, či někde ve městě. Ale co když v letadle nemáme hlad a přestupujeme? V té chvíli zjistíme, že existuje ještě něco mezi. Gastronomie, která již není v letadle a ještě není de facto v destinaci. Ano, restaurace na letišti.
Vybrat tu nejlepší je nadlidská výzva. Pokud je možné v jednom životě obletět všechna mezinárodní letiště a ochutnat všechny restaurace, nelze to učinit v souběžném čase. Než svět obletíte, mnohé restaurace se obmění nebo zkazí.
Neklademe si tedy ambici tvořit absolutní žebříček ze všech letišť, ale z těch, které jsme v posledním období měli možnost navštívit. Většina čelních je na americkém kontinentě, konkrétně v USA. To vyplývá z velikosti letišť, obrovské konkurence a důrazu na vyhraněnost jednotlivých provozoven v zájmu jejich přežití. Žebříček je subjektivní, navíc jsme v každé restauraci neochutnali vše, náš výběr byl náhodný a možná jsme minuli nějaký “highlight”. Přistupujte tedy ke zveřejněným názvům jako k výběru restaurací, které nás zaujaly na základě momentální nabídky, naší subjektivní nálady, a přitom nejen kuchyní, ale také stylem, dekorem, servisem. Jsou to zkrátka podniky, které – pokud už v místě budete – stojí za to navštívit.
1. Španělsko, Barcelona, letiště El Prat del Llobregat Airport, restaurace Porta Gaig
Jak název naznačuje, útulný podnik vede Carles Gaig, španělský kuchař oceněný gastronomickým průvodcem Michelin. Restaurace typu á la carte nabízí tradiční katalánské pokrmy. Kdo byl v El Bulli, kdysi nejvyhledávanější restauraci světa, v chuti si perlu Costa Brava, spoluzaloženou Češkou Markétou Schilling, připomene.
2. USA, Chicago, letiště O’Hare International Airport, restaurace Tortas Frontera
Nachází se ve Spojených státech, ale stejně dobře by tento fastfood mohl ležet v Mexiku. Rick Bayless, jeden z nejznámějších ambasadorů mexické kuchyně v USA a jeho šéfkuchař i majitel, je proslulý svými autentickými grilovanými mexickými sandviči, který se říká tortas. V Česku se dělají často z obyčejných rohlíků (rohlíky podélně rozříznete a obě poloviny namažete máslem. Namazané půlky pak opečete na grilu, až lehce zhnědnou, a mezi ně pak dáváte náplň), ale to není ono. Zdejší náplní je zejména vepřové maso, černé fazole, mexický sýr Chihuahua a avokádo. A bonus: Pro ranní ptáčata, chytající letadla, je tu velmi dobrý jogurtový bar.
3. USA, Texas, letiště Austin-Bergstrom International Airport, restaurace Salt Lick BBQ
Pražský Čestr v americkém podání. Restaurant nás zaujal autentickým barbecue, na ohni stojí zvlášť za ochutnání signaturní (vymyšlený zde, nelze ochutnat nikde jinde) hovězí bůček a vepřová žebírka. Sladílky nadchne broskový koláč, koláč s pekanovými ořechy a ostružinový zákusek, který se nejvíce blíží české bublanině.
4. USA, Baltimore-Washington International Thurgood Marshall Airport, restaurant Obrycki’s
Zatím nikde jinde jsme nenarazili na tak skvělé krabí koláče z královských krabů.
5. Nizozemsko, Amsterodam, letiště Schiphol, restaurace Bubbles Seafood & Wine Bar
Stejnojmenná restaurace je i ve městě. Někdo říká, že má staroruskou nabídku. Z našeho pohledu ale není nic vysloveně ruského na kombinaci vína, šampaňského a syrových sleďů s čerstvým chlebem a cibulí. Umístění tohoto podniku pomohlo i to, že kvalitně připravené čerstvé ryby a mořské plody nejsou na letištích tak běžné.
6. USA, Washington, letiště Washington Dulles International Airport, restaurace Five Guys
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům