Nejlepší tenista světa kvůli své restauraci vykoupil roční zásoby oslího sýra

Zítra zažije velkou slávu srbské město Novi Sad. Na adrese Novosadskog Sajma 4 se natahují kabely a rozsvěcí vánoční stromek. Právě tady se otevře Novak Café & Restaurant. Pokud se domníváte, že Novak má souvislost s nejfrekventovanějším českým příjmením a majitelem je Čech, jste vedle. Jde o křestní jméno aktuálně nejlepšího světového tenisty podle žebříčku ATP, 25letého Srba Novaka Djokoviče.

Z tenisty je uvážlivý restauratér. První dvě stejnojmenné provozovny již otevřel v Bělehradě. Soustředí se na zdravé pokrmy jako saláty, rizota a těstoviny. V bistru nabízí spaghetti carbonara, penne Bolognese a tagliatelle s lososem, jakož i steaky. Jednu laskominu však v průběhu příštího roku bude mít jen Novak. Jde o oslí sýr.

Oslímu mléku je chuťově nejpodobnější lidské mléko. Také je bohaté na Omega 3s a Omega 6s kyseliny, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu. Oslí sýr se vyrábí pouze na oslí farmě v srbské Zasavici, západně od Novakova rodného Bělehradu. K výrobě 1 kilogramu oslího sýru je třeba 25 litrů oslího mléka, které se dojí třikrát denně a ručně. Celkem 130 oslů se pase v udržované přírodní rezervaci v Srbsku.

To všechno stojí peníze. Proto i výkupní cena oslího sýra je vysoká, 1000 eur za kilogram. Protože Djokovič chce něco extra, a to nejen krátkodobě, rezervoval si veškerou jednoroční produkci tohoto sýra, bílého, drobivého a připodobňovaného ke španělskému sýru Manchego, který je však mdlejší a ne tak výrazný v chuti.

“Pro nás je to na jednu stranu příjemný deal. Na celý jeden rok vypustíme z hlavy ostatní odběratele. Na druhou stranu však můžeme o tyto kontakty za tak dlouho dobu nenávratně přijít. Po dlouhé úvaze jsme nabídku pana Djokoviče...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům