K Silvestru patří šampaňské. Perfektně vychlazené šampaňské. Jenže šampaňské se nepanákuje. Čím je kvalitnější, tím déle si jej konzument naopak vychutnává. Jak pak ale dosáhnout, aby perfektně vychlazeným bylo šampaňské i po několika minutách ležérního stání ve sklenici? Přece si láhev, natož sklenici, nebudeme stále odnášet do lednice, abychom uchovali optimální teplotu 9 stupňů Celsia?
Řešením je chladič. Až doposud bylo zvykem za chladič považovat pouze nádobu, která udrží v náležité teplotě láhev. Nizozemský klenotník Van Perckens jako první navrhl chladič, který vede chlad i do sklenic. Ty záměrně nemají plochý podstavec, ale koulovité zakončení subtilní stopky (nožky). Rozpačitému oslavenci se nezdaří sklenku prostě postavit na stůl, ale po upití nápoje ji znovu vrátí na chladicí obruč.
Už název chladiče Champagne Cooler No. 8 naznačuje, tak jako název parfému Chanel No. 5, že klenotník z nizozemského města Waalre vyčerpal osm prototypů, než konečně našel ten správný. Pro zdůraznění jedinečnosti je chladič oděn do drahého kovu. Pokryt 7 kilogramy 20karátového žlutého zlata stojí 550 000 eur bez daně. Levnější je mincovní stříbro (81 000 eur bez daně) a postříbření nebo pozlacení za 85 000 eur bez daně. Nejnižší cena je tak v přepočtu podle dnešního kurzu 2 036 000 Kč bez daně.
Výhodou je, že nezáleží na počtu spolustolovníků, na obruč...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům