Šokující zážitek v Hiltonu Prague: sommeliér improvizující na akordeon

Upozornění: Předem se omlouvám za kvalitu fotografií. Vůbec jsem nepředpokládal, že je budu dělat, a můj iPhone fotí jednoduše řečeno na houby. Ale pro přibližné zdokumentování faktů to snad postačí…

Do restaurací se chodím nejen najíst, ale hlavně nechat se překvapit. Za jednu z nejlepších restaurací v Praze, kam rád chodím s přáteli, už dlouhodobě považuji CzecHouse v hotelu Hilton Prague a včera se znovu ukázalo proč. Nejenže to byla jedna z prvních restaurací v Česku, která začala dovážet americké hovězí, ale zdejší servis opravdu těžko snese konkurenci.

Ještě nikde jsem nejedl lepší steaky než v CzecHousu. Ostatně z Hiltonu vyšel Roman Paulus, dnes michelinský šéfkuchař hotelu Radisson SAS v Praze. Na lístku jsou stálicí 4 nabídky steaků dle prorostlosti masa Black Angus: vysoký roštěnec, roštěná a svíčková plus chateaubriand, což je vlastně velký kus svíčkové, připravené najednou a  krájené až před hosty (je to porce pro dvě osoby). Ke krájení nepotřebujete nůž, maso je tak měkké, že lze oddělit vidličkou. K tomu se podává výběr omáček, jímž si zpočátku vůbec nechcete unikátní chuť čistého masa ředit, ale nakonec zjistíte, že hlavně vinná redukce je prostě geniální.

CzecHouse má velmi krátce nového šéfkuchaře. Martin Boháček, to zní tuctově. Jenže tento nenápadný pětatřicetiletý mládenec za sklem kuchyně, který nám dokonce osobně představil servírované jídlo, vařil už pod hypernáročným Gordonem Ramsayem a mimo jiné se učil v michelinské restauraci pařížského hotelu Waldorf Astoria ve Versailles. Obojí je znát v jeho skromnosti a vynalézavosti. Například takhle se podává čokoládový řez Dvořák s Baileys zmrzlinou. Antonín je pochopitelně také z čokolády.

Největší zážitek však poskytl sommeliér Cyril. Když jsme zaslechli jeho francouzský přízvuk a přiznání, že je poloviční Francouz, v nadsázce jsem nadhodil, že znám, ještě ze školy, dvě francouzské písničky. Hned jsem mu je, posílen Marinou Cvetič ročník 2008, zazpíval a on k našemu překvapení odběhl a přinesl – akordeon! Výsledek si můžete poslechnout: