Překvapivá delikatesa v British Airways: první třídě nabídnou hamburgery

Když jsem ochutnával nové menu v první třídě Emirates a George Banks, Food Product Manager této arabské aerolinie, mi vysvětloval, jakou práci dá vytvořit kvalitní jídlo do letadla (omezený čas a prostor na přípravu, snadná konzumace, odlišné chutě nahoře v oblacích), začal jsem si všímat, co nám jednotlivé letecké společnosti nabízejí a zda si vůbec s gastronomií hrají.

A dnes mě zaujalo to, co mi poslala největší britská letecká společnost: “British Airways dlouhodobě sleduje poslední trendy světové gastronomie, které poté nabízí svým cestujícím v rámci svého palubního menu.”

Že by něco nového? Gurmánského? Mmm, už jsem se oblizoval a vyžádal si více informací. Musím říct, že mě Britové nezklamali. Opravdu překvapili. Jako první totiž začnou v nebi servírovat – burgery.

Divíte se jako já? Mark Tazzioli, šéfkuchař British Airways, to odůvodnil slovy: “Hamburgery zažívají renesanci – ve všech velkých městech po celém světě se otevírají nové burgerové bary a restaurace. Hamburgery jsou prostě něco, na čem si vždycky rádi pochutnáme. Proto nyní tento gastronomický zážitek dopřejeme i cestujícím přímo na palubě letadel British Airways.”

Prezentovat burger jako gastronomický zážitek, budiž. Ostatně leckde lidé dostanou jen bagetu. Ale dech mi vyrazilo to, že Tazzioliho “gastronomický zážitek” bude servírován, spolu se čtyřmi hranolkami a omáčkou, nejlépe platícím klientům v prémiové třídě First na vybraných dálkových letech.

Upřímně, koupit si nejdražší letenku, očekávat gastronomii pětihvězdičkové hotelové úrovně (jako v Emirates) a dostat burger s umázlým kečupem, to tu ještě nebylo. Naštěstí není burger jako burger. Kuchaři si s tímto hráli deset měsíců. Tak dlouho ladili recepturu, která musí být jiná než v restauracích. Je totiž známo, že v letové hladině 11 kilometrů ztrácí člověk asi 30 procent citu v chuťových buňkách a hůře rozeznává pokrmy i nápoje. Tazzioli a spol. tak nakonec zkombinovali tři druhy britského hovězího. Na něm je polotvrdý sýr Monterey, sladkokyselá zelenina a...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům