3 fajn místa, kde o víkendu posedět (někde už naposledy)

Gastronomie je pro nás více než jídlo. Je to zážitek. Originalita. Vzpomínka.

Při obchodních schůzkách v průběhu týdne si všímáme maličkostí, které by člověk přehlédl, ale nám dokážou zpříjemnit okamžik. V Praze a okolí nás v tomto týdnu zaujaly tři podniky, kde se dobře jí a pije, ale navíc…

George Prime Steak Restaurant, Praha, Platnéřská

K Georgi Betakovi, majiteli, který zcestoval svět, se ke Staroměstskému náměstí chodí převážně na šťavnaté steaky z arkansaského hovězího, ale vtipným zážitkem je tento drink. (Večer je v restauraci hodně diskrétně, proto omluva za tmavší fotky.)

Orange Negroni, ačkoli aperitiv, vydrží celý večer. To tekuté tvoří gin Tanqueray s vermutem Punt E Mes, zakapaným citrusy. Ale kouzlo všemu dodává ledová koule. Ne z vody. Ze zmraženého Campari.

Led udržuje nápoj trvale chladný a koule se s ohledem na uzavřenější tvar sklenice tolik neohřívá. Drink tak i po doušcích upijete dříve, než led roztaje. Zbude koule, ale tu by bylo neuvážené nechat odnést. Nad svíčkou lze sklenku nahřívat a tím získávat další a další kapky Campari… celý večer.

Vinograf, Praha, Senovážné náměstí

Ve vyhlášeném vinného baru každý mluví o víně. A tak nebudeme. Zaujaly nás nové chuťovky, které si můžete nechat vyskládat takto na lávový plát:

Půjdeme cik-cak, jako když kličkuje blesk: Vlevo od dózy s domácí paštikou je šípková marmeláda, vpravo brusinky, pod nimi med, vpravo kuličky vinného želé ze Sauvignonu Blanc a úplně dole olej, který každý považuje za olivový, ale kdepak – je z lisovaných hroznových semínek. Na výběr jsou tvrdý kravský sýr z francouzských hor, osmnáctiměsíční kozí z Holandska, toskánský vyzrálý z ovčího mléka a k šípkové marmeládě dvanáctiměsíční anglický sýr z nepasterizovaného kravského mléka. Kohoutkovou vodu už máte při příchodu (určitě rezervujte stůl) připravenou na stole, průběžně ji personál dolévá a samozřejmě...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům