Co se jen tak nepozná
No, byl by to zajímavý zážitek nahlížet do kuchyní. Host by za pár sekund měl jasno, zda tu opravdu domácky dělají například těstoviny nebo vývar.
Dnes už se to zběžným pohledem do talíře nepozná. Kuchaři, kteří vyrábějí vlastnoruční těstoviny, si pořizují stroje na doupravení do různých tvarů, takže pak – k jejich škodě – těstoviny vypadají jedna jako druhá, i když nejde o kupované a průmyslové. Při důkladnějším zaostření zraku by však rozdíl mohl být znát: “Všechny restaurace pochopitelně nemají možnosti vyrábět si vlastní těstoviny, potom ale musejí důkladně vybírat dodavatele. Ručně dělané těstoviny, třeba od dodavatele, mají nažloutlejší barvu, nejsou úplně hladké na povrchu, bývají zpravidla o něco tlustší a nemají mdlou chuť.” Poslední slovo má ale, jako vždy, kuchař. Pokud domácí těstoviny zalije kupovanou omáčkou a zasype levným sýrem, i drahou surovinu znehodnotí.
Špatným restauratérům pomáhají v byznysu firmy, které se zaměřují na výrobu různých náhražek. Nejlépe je to vidět u polévek, kde se náhražkové firmy snaží přiblížit vzhled vývaru co nejvíce tomu poctivému. Opakuji: vzhled. O chuť tolik nejde. “V restauracích už se tedy nepoužívají práškové bujóny, ale polévkové pasty. Ty umějí...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům