Ve 33 letech 3 hvězdy Michelin. Jak přemýšlí šéfkuchař, který byl vždycky za blázna?

Mám rád originální lidi, to je známo. Vždyť jim věnuji časopis FC. Proč je mám rád? Protože lidé, kteří se nebojí být sami sebou, jsou schopni posouvat obor, v němž se pohybují, a to směrem, kterým se ostatní zdráhají nebo přímo bojí jít.

Můj společník, podnikající také v cestovním ruchu, tvoří nový unikátní koncept cestování mimo jiné ve Španělsku a Anglii. To mi shodou okolností umožnilo poznat člověka, který se posouvá právě na trase ze Španělska do Anglie a je zajímavý tím, jak je svůj.

Toto je David Muñoz v základním provedení, tedy bez pomalovaného obličeje, jen s náušnicemi a čírem. Sundat triko, je plný tetování.
David Muñoz v základním provedení, bez bojově pomalované tváře, jen s náušnicemi, zvířecím zubem v uchu a čírem.

Večeři? Nejdříve za půl roku

David Muñoz je nejmladší španělský šéfkuchař, který kdy získal tři hvězdy gastronomického průvodce Michelin. Tu první obdržel ještě před 30. rokem. Další dvě stihl do 33. roku. Něco takového v Česku ani na Slovensku bohužel vůbec neznáme.

Jeho restaurace DiverXO je jediná tříhvězda v Madridu. Už sedm let platí, že stůl v ní neseženete dříve než za půl roku, v takovém předstihu se rezervuje. 36letý Muňoz se odvážil rezervace dokonce zpoplatnit.

Interiér tak, jak ho běžně neuvidíte. Normálně je tu plno.
Interiér tak, jak ho běžně neuvidíte. Normálně je tu plno.

Rezervace za peníze

Kdo chce například stůl pro 4 (aktuálně je to možné nejdříve v létě 2017), musí složit zálohu. Když nepřijde a neoznámí to v předstihu alespoň 48 hodin, peníze propadnou. Když přijde, rezervační částka se odečte od konečné útraty. “Přijímáme i objednávky na čekací list. Každý den je 20 až 25 párů nebo skupin, které čekají na telefonu pro případ, že by se někdo z rezervace omluvil, že by bez omluvy nepřišel nebo že by významně zkrátil vyhrazenou dobu pobytu v restauraci, takže by se stůl na kratší dobu uvolnil,” říká Muñoz.

podpatek

Škoda načít

Zdobí ho hlavně představivost. Obsah talířů vypadá jako umělecký artefakt, rád si hraje, zde například se sušenou vepřovou šunkou jamón. “Nenechám se omezovat tím, co si kdo myslí. Když mě napadne vyzdobit interiér restaurace třeba létajícími prasaty, udělám to. I na talíři se snažím dělat to, co bych nazval Cirque du Soleil moderní gastronomie. Snažím se prostě nejen nasytit, to se mohou naši hosté také doma, ale i překvapit a pobavit. Zkrátka aby to byl nejen kulinářský zážitek.”

kokos

Prezident v utajení

Právě to se hodnotitelům průvodce Michelin líbí. Třetí hvězda pro Muñoze má váhu tím více, že mu ji udělil přímo prezident Michelin Guide, který byl shodou okolností v listopadu 2013 ve Španělsku v pozici komisaře. “Chodí neohlášeni. Den předtím jsem dostal avízo od kolegy z Bilbaa, že u něj byli komisaři Michelinu a abych se měl na pozoru. U nás se v té chvíli změnilo jen to, že jsme všichni byli nervóznější. Prohlédli jsme si seznam rezervací na další dny a viděli tolik jmen, o kterých jsme nikdy neslyšeli! A nazítří opravdu lidé z Michelinu přišli, aniž jsme to věděli. Moje manželka, která je...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům