Ájurvéda v sanskrtu znamená vědění o životě. V Indii se její poznatky schraňovaly od védského období, tedy od druhého tisíciletí před Kristem. Je zajímavé v nich číst.
Ájurvéda je totiž moudrost ověřená časem, která přesahuje kulturní hranice. Učí nás, jak vyživovat sebe i náš život. Zvláštní je, že tu moudrost v sobě měla každá babička, v každé době a snad na každém místě na světě. Když dovolíte, začnu dnes jídlem.
Protože jsem aktuální vydání magazínu FC zaměřoval na schopnost být sám sebou, objasníme si, jak u jídelního stolu nejlépe myslet na sebe.
Zní to sobecky? Podle ájurvédy vůbec ne. Ostatně, položím Vám záludnou otázku: Co je vůbec nejdůležitější u jídelního stolu?
Zřejmě nejmenujete stříbrné rodinné příbory nebo drahý porcelán. Možná vyslovíte jídlo na stole nebo výživné látky v pokrmu. Anglický dramatik William Schwenck Gilbert (1836–1911) správnou odpověď formuloval slovy: “Nezáleží tolik na tom, co je na stole, spíše na tom, co je na židli.”
Ano, VY jste nejdůležitější “věcí” u stolu. Přesněji řečeno: Kdo jste a v jakém jste stavu.
Kdo jsi
První poznatek ájurvédy, který všichni známe, přesto je obvykle ignorován: nejsme stejní. Přitom jsme různými průmysly nuceni nosit stejné oblečení (jako bychom měli stejný vkus), zkoušet univerzální výživové směry (Atkins, paleo, raw). Zamysleme se však: Jde dohromady odlišnost (člověka) a stejnost (trendů)? Ostatně, za chvíli se k tomu vrátíme.

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům