Proč restaurace mladého šéfkuchaře poráží ty michelinské

“Mládí není etapa života, ale stav mysli. Lidé stárnou tím, jak opouštějí své ideály. Mladý člověk umí být nezávislý, starý čeká v řadě.” Robert Kuok

Myslíte si, že zkušenost je všechno? Že při výběru vhodného kandidáta na volnou pracovní pozici stačí vidět životopis? Jak krátkozraké. Zkušenost se totiž dá vždy dohnat. Jakou výhodu může obnášet nadšené mládí, demonstrují ve středočeském hotelu Chateau Mcely. Najali bezmála dvacetiletého šéfkuchaře. Dnes mají nejlepší restauraci v ČR dle Maurerova výběru Grand Restaurant. Nezávislí hodnotitelé ji vyzvedli výš než dvě české restaurace již ověnčené michelinskými hvězdami.

Jak je to možné?

Na dnes 27letého Jana Štěrbu jsme upozorňovali už před rokem. Nikdo ho nezná, protože nešaškuje v televizních show, nestaví se do role ikony – jako kdyby snědl veškerou moudrost a už neměl kam růst. Pracuje na sobě. Pokorně, tiše, neustále. Nenápadný kluk z Nymburka přišel do Mcel z Poděbrad. “Měl jsem krásné místo v novém hotelu, vybavenou kuchyni za dva miliony, ale nulovou volnost.” Dělník, ne kreativec – znělo zadání. Vzdal to a šel za srdcem. Ve Mcelích, zrekonstruovaném bývalém panství šlechtického rodu Thurn-Taxisů, si mohl vymyslet celý jídelníček. “Protože původně šlo o lovecký zámeček, zaměřil jsem se na zvěřinu. A protože do Mcel jezdí lidé za čistou přírodou, veškerá jídla jsou z ingrediencí pocházejících do dvaceti kilometrů od zámku. Majitelé mi povolili vlastní zahrádku s bylinkami – i se šafránem na šafránovou omáčku, pstruhy lovíme v místních rybnících v lese.”

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům