Chodím do restaurací, které mě dokážou překvapit. Má to vždy stejný průběh. Nejčastěji mě přepadne hlad, když nakupuji. Z Palladia, kde jsem nakupoval tentokrát, je to buď kousek k Pohlreichovi do Café Imperial, tam je však stále plno (a není divu), nebo hned naproti Palladiu je Kempinski. Jenže to je, jak tamtamy nasvědčují, bohužel ztracená adresa. Kempinski má v Hybernské a možná vůbec v Praze skončit a šéfkuchař Marek Fichtner, jehož umění stálo za to, už míří do krásného klášterního hotelu The Augustine na Malé Straně.
Naštěstí jsem polívkovej a mám přátele, kteří zbožňují asijskou kuchyni, navíc je všední den, takže dilema bylo vyřešeno: Hilton Prague Old Town, prakticky vedle Kempinského. Proč je jasné, že právě tam a proč právě ve všední den? Právě tam: Když se nějaký šéfkuchař udrží v pětihvězdičkovém hotelu sedm let v kuse, hovoří to samo za sebe. Indonésan Ari Munandar, který 7 let vaří v hotelové restauraci Zinc, je klasa, což dokazuje i to, proč návštěva je možná víceméně jen ve všední den: Zkoušeli jste někdy do Zincu přijít o víkendu? Především v neděli? Nikde jinde jsem neviděl, aby brunch (sloučenina slov breakfast a lunch, tj. snídaná pokračující přes oběd), byl neděli co neděli plný. Ten v Zincu je považován za nejlepší v Praze. Ne náhodou. Munandar totiž nejenže skvěle vaří, ale i speciality pro děti. A pak tam s rodinou nechoďte.
Munandar vaří v Zincu 7 let mimo jiné proto, že dokáže neustále překvapovat. Já, protože to vím, se snažím jakékoli překvapení eliminovat volbou něčeho, co znám, ale udiven jsem pokaždé znovu. Jako tentokrát. Dal jsem si rámen.
Je to klasická japonská polévka. Nudle zalité vývarem s nakrájenými plátky vepřového, houbami a mořskými řasami. Pro Asiaty hlavní chod, podle toho k němu přistupují. I my jsme k litinové misce dostali hůlky. No, a teď babo raď.
Jíst polévku hůlkami se dá. Nezapomenu na Tomia Okamuru, jak vysvětloval, že Japonec se z polévkového talíře nenají. Ale jakmile mu polévku přelijete do misky, sní ji hůlkami rychleji než Čech lžící. No, sní. Spíše vypije. Přesněji řečeno vysrká. Asiaté totiž milují velmi, velmi horkou polévku – a srkáním si ji...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům