Francouzský šéfkuchař Pierre Gagnaire zavírá k 31. březnu 2015 svou restauraci Les Menus v Moskvě. V hotelu Lotte fungovala pět let. Důvod? Kuchař nemá z čeho vařit.
Rusko 7. srpna 2014 v reakci na konflikt na Ukrajině zakázalo dovoz potravin ze západu. Embargo zasáhlo Gagnairův kompletní jídelní lístek. Sance se vztahují na: maso velkého rohatého skotu čerstvé, chlazené nebo mražené; vepřové maso čerstvé, chlazené nebo mražené; maso a masné produkty z domácí drůbeže, čerstvé, chlazené nebo mražené; maso solené, v nálevu, sušené nebo uzené; ryby a raky, měkkýše a další vodní bezobratlé; mléko a mléčnou produkci; zeleninu, jedlé okopaniny a hlízovité plody; ovoce a ořechy; salámy a podobné produkty z masa, masných výrobků nebo krve, hotové potraviny vyrobené na jejich základě; mléčné produkty a potraviny vyrobené na základě rostlinných tuků.
Gagnaire si lámal hlavu, co mu zbylo za použitelné suroviny. Nakonec zjistil, že takhle menu dohromady nedá. A nechce vařit pouze z ruských ingrediencí. A tak tímto vchodem k talířům s inovativní molekulární gastronomií už neprojdete…
Pro Gagnaira bylo těžké rozhodnutí. A dlouho vyčkával. Když před 2 týdny ruská vláda naznačila, že své potravinové embargo zmírní, ještě...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům