Jak párovat víno a vodu aneb Co vědět, když to neví číšník

Nebudu uvádět název té hodně drahé restaurace. Vím, že jsem nabob a náročný, ale s vyšší cenou podniku a sortimentu přece jen očekávám i vyšší erudici personálu… Zkrátka, stalo se toto:

Vybral jsem si víno z vinného lístku. “A k tomu vodu, prosím.”

– “Perlivou, neperlivou?”

Na okamžik jsem zaváhal, zda volba nejen dražšího vína, ale vůbec restaurace byla správná. Připomnělo mi to repliku z filmu Bony a klid 2:

Zákazník: – “Jaké máte víno?”

Číšník: – “Červené a bílé.”

Zákazník: – Aha, tak dvakrát presso.”

Víno a voda je osvědčená kombinace, která vypadá tak, že se na ní nedá nic zkazit. Ale dá. Voda se totiž v chutích liší podobně jako víno. Dokáže tedy umocnit i pokazit chuť vína. Co je dobré vědět, když to neví číšník, a chcete si objednané cenově náročnější víno opravdu autenticky vychutnat?

Pravidlo 1: Neperlivá voda se nehodí ke každému vínu

Neperlivá voda se zdá neutrální. Ale není. Nehodí se k plným vínům výrazné chuti. Spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu. Typicky k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům.

Pravidlo 2: Perlivé vody podtrhují chuť archivních vín

Perlivé a zásadité vody (klasicky S.Pellegrino) mají čerstvě štiplavé perlení, tudíž výborně doplňují strukturovaná archivní vína. Pospolu je to bohatá kombinace chutí. Naopak zásadité perlivé vody určitě nepárujte s víny chabé struktury, které neprodlévají (nezůstávají) na patře.

Pravidlo 3: Rozlišujme druhy kohoutkové vody

Tak jako víno není obecně jen “červené” a...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům