Nebudu uvádět název té hodně drahé restaurace. Vím, že jsem nabob a náročný, ale s vyšší cenou podniku a sortimentu přece jen očekávám i vyšší erudici personálu… Zkrátka, stalo se toto:
Vybral jsem si víno z vinného lístku. “A k tomu vodu, prosím.”
– “Perlivou, neperlivou?”
Na okamžik jsem zaváhal, zda volba nejen dražšího vína, ale vůbec restaurace byla správná. Připomnělo mi to repliku z filmu Bony a klid 2:
Zákazník: – “Jaké máte víno?”
Číšník: – “Červené a bílé.”
Zákazník: – Aha, tak dvakrát presso.”
Víno a voda je osvědčená kombinace, která vypadá tak, že se na ní nedá nic zkazit. Ale dá. Voda se totiž v chutích liší podobně jako víno. Dokáže tedy umocnit i pokazit chuť vína. Co je dobré vědět, když to neví číšník, a chcete si objednané cenově náročnější víno opravdu autenticky vychutnat?
Pravidlo 1: Neperlivá voda se nehodí ke každému vínu
Neperlivá voda se zdá neutrální. Ale není. Nehodí se k plným vínům výrazné chuti. Spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu. Typicky k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům.
Pravidlo 2: Perlivé vody podtrhují chuť archivních vín
Perlivé a zásadité vody (klasicky S.Pellegrino) mají čerstvě štiplavé perlení, tudíž výborně doplňují strukturovaná archivní vína. Pospolu je to bohatá kombinace chutí. Naopak zásadité perlivé vody určitě nepárujte s víny chabé struktury, které neprodlévají (nezůstávají) na patře.
Pravidlo 3: Rozlišujme druhy kohoutkové vody
Tak jako víno není obecně jen “červené” a...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům