INSPEKCE. Když je krásně, tak jako dnes, a vy máte zároveň psa, hlad a chuť vyrazit ven, jsou vaše možnosti bohužel omezené. Sice již není těžké najít restauraci, odkud psa nevyženou, ale slyšeli jste o restauracích, které se psy počítají coby se strávníky? Existují a hledáme je pro vás. Máme první vlaštovky.
Pozor, nehovoříme o specializovaných psích hotelech. Jak jsme doposud vypátrali, hlavně hotelové restaurace zámeckého či lázeňského typu chápou, že si hosté chtějí s sebou do přírody brát i čtyřnohého mazlíčka a jako výraznou konkurenční výhodu zařazují do jídelních lístků psí menu. I když je tedy zatím hodně vetché. Včera a dnes jsme objevili dva případy severovýchodním směrem od Prahy.
V Krkonoších, 100 km od metropole, v dosahu Rokytnice nad Jizerou, Jilemnice a Harrachova, leží obec Bratrouchov a v ní Lázeňský resort Údolí Bratrouchov. Součástí je Hotel U Nás. Má tři hvězdy, tedy neformální servis – a právě to mu umožňuje nesvazovat se normami, ale experimentovat. Zdá se paradoxní, že v hotelech s více hvězdami jsou majitelé psů omezováni, ačkoli platí vyšší sazbu za ubytování. Je to na jednu stranu logické – vyhovět se musí všem. Upřednostněni jsou v té chvíli ostatní hosté, kteří si v ceně platí klid a soukromí. A pes omezující je, i pro jiné. V tříhvězdičkovém Hotelu U Nás jsou ale psům naopak otevřeni…
Jídelní lístek je tu vůbec pozoruhodný. Obsahuje speciální stravy, například bezlepkové pro konzumenty trpící celiakií. Pro psa můžete chtít maso, vaničku, granule. Není to moc, ale potěší. Lepší než jen miska s vodou nebo kost. Jinak ale gastronomii v dusném létě hodnotíme s velkým otazníkem. Je znát, že šéfkuchař Petr Fiala je absolutním vítězem Czech Food Cup 2010, soutěže zaměřené na tradiční českou regionální kuchyni, ale přece jen celoročně to prokazovat nemusí. Krkonošské strapačky s houbovým ragú, krkonošský bramborák s česnekem nebo se švestkami v rumu, krkonošské kyselo nebo krkonošské sejkory s medem a vlašskými ořechy se nám zdají těžší na léto. Fiala to glosuje snahou o dodržení pravidel lokální kuchyně a historickou jednoduchost, navíc v nabídce nemá jen českou klasiku, a to je fakt. „Krkonoše byly vždy jedním z nejchudších krajů, tudíž i v jídelníčku každé rodiny převažovaly běžně dostupné suroviny a plodiny, které rostly v náročných horských podmínkách, jako například brambory, cibule, řepa,...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům