Seznam 101 nejlepších hotelových restaurací na světě objevil vycházející českou hvězdu: Lichfield Café

Populární britský magazín o jídle The Daily Meal (nezaměňovat s Daily Mail = v překladu Denní pošta, zatímco Daily Meal = Denní jídlo) objevil pro svět další kvalitní restauraci v Praze. Do seznamu 101 nejlepších hotelových restaurací na světě, kde jsou ovšem seřazeny podle abecedy a není tedy určeno, která je lepší a která horší, se vešel restaurant a bar Lichfield Café v pražském pětihvězdičkovém hotelu Rocco Forte Augustine. Michelinskou hvězdou oceněný Alcron utřel nos.

Mnohé tu dělá prostředí s vysokými klenutými stropy, živá hudba a popíjení tzv. „andělských koktejlů“ inspirovaných citlivě zrestaurovanými barokními freskami z 19. století. Dříve se tu nacházel klášterní refektář, dnes se tady 7 dní v týdnu, od 11 h do půlnoci, nabízí široký výběr čajů, kávy, šampaňského, koktejlů a lehkých pokrmů. Restaurace je umístěna v zaskleném nádvoří a nabízí moderní menu v duchu evropské brasserie. Velkoplošná okna, vyplňující prostor od podlahy až ke stropu, poskytují výhled na velkou terasu, která je oblíbeným místem pro letní večeře. Šéfkuchař Miroslav Grusz vaří z čerstvých sezonních surovin a hodnotitele mohlo zaujmout také vlastní pivo hotelu – Svatotomášský ležák. Menu doplňuje vinný lístek, který obsahuje řadu zajímavých domácích i zahraničních vín.

Je kuriózní, že ačkoli byl seznam nejlepších hotelových restaurací vytvářen na základě doporučení Michelin Guide, neobjevila se v něm jediná česká hotelová restaurace oceněná hvězdičkou Michelin, Alcron. Druhou michelinskou hvězdu v ČR má Degustation Bohême Bourgeoise, ale to je nehotelová pražská restaurace. Alcron je přitom zařazen navíc v německém průvodci Der Feinschmecker.

Nikdy nepřeceňujeme žádné žebříčky, ovšem Lichfield může být vycházející českou hvězdou. Nový koncept Lichfield Restaurant byl totiž otevřen 15. listopadu 2011 a od této doby již stačil posbírat několik ocenění, i když jen v Česku. Je zařazován především mezi nejlepší fine dining restaurace v Praze. Přetiskujeme kompletní soupis 101 nejlepších hotelových restaurací podle The Daily Meal. Dominuje Paříž s 5 doporučeními. Vedle hotelových stálic jako Four Seasons (4 doporučení v různých zemích) překvapuje síť Peninsula s odkazem na 3 své restaurace v Číně.

  • Acquapazza v hotelu Four Seasons Resort Mauritius at Anahita (Mauricius)
  • Adour v The St. Regis Hotelu (New York City)
  • Al Mahara v hotelu Burj Al Arab (Dubaj)
  • Alain Ducasse au Plaza Athénée v Plaza Athénée Hotelu (Paříž)
  • Altitude v Shangri-La Hotelu (Sydney)
  • Anne-Sophie Pic v Beau-Rivage Palace (Lausanne)
  • Baraabaru v Four Seasons Maldives at Kuda Huraa (Maledivy)
  • The Bazaar by José Andrés v SLS Hotelu (Los Angeles)
  • Bei v The Opposite House (Peking)
  • Blue by Eric Ripert v The Ritz-Carlton (Kajmanské ostrovy)
  • Blue Duck Tavern v Park Hyatt (Washington)
  • Caesar’s Restaurant v hotelu Caesar’s (Mexiko)
  • Café Boulud v The Brazilian Court Hotel & Beach Clubu (Palm Beach)
  • Camões Portuguese Restaurant v Legendale Hotelu (Peking)
  • Capitol Grille v The Hermitage Hotelu (Nashville)
  • Celadon v The Sukhothai (Bangkok)
  • CityZen v hotelu Mandarin Oriental (Washington)
  • Clio v Elliott Hotelu (Boston)
  • dine by Peter Gordon v SkyCity Hotelu (Auckland)
  • Duhau Restaurante & Vinoteca v Palacio Duhau Park Hyatt (Buenos Aires)
  • é by José Andrés v The Cosmopolitan (Las Vegas)
  • El Motel Restaurant v Hotelu Empordà...

    Chcete pokračovat ve čtení?
    Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům