Rozpory kolem Michelinu: Jedni kuchaři se hvězd sami zříkají, druzí si kvůli nim zhrzeně berou život

Francouzi jsou mylně vkládáni jako králové světové kuchyně. Respektive pro někoho možná králi jsou, ale nelze to obecně paušalizovat a už vůbec ne to dokazovat udělenými hvězdami gastronomického průvodce Michelin. Michelin Guide sice vyšel již před 110 lety jako příručka pro mlsné francouzské motoristy a má tedy svou tradici, nicméně vysoký počet oceněných francouzských restaurací je do značné míry dán tím, že byl od začátku zaměřen na Evropu a domovskou Francii především. Vždyť teprve v roce 2005 se hvězdičky vydaly mimo Evropu. Například v Japonsku se udělují hvězdy od roku 2007. A výsledek? Dnes má Japonsko 29 restaurací s nejvyšším tříhvězdičkových oceněním, zatímco Francie jen 26. A co že tři hvězdičky znamenají? Pokyn, že se do daného místa vyplatí motoristům zajet už jenom kvůli té restauraci! V České republice zatím žádná restaurace nedosáhla více než na 1 hvězdu. Nicméně i to je úspěch. Momentálně mají 1 hvězdu pražské podniky La Degustation Boheme Bourgeoise restauratéra Tomáše Karpíška a Alcron v hotelu Radisson. 1 hvězda označuje restauraci, u které se vyplatí zastavit, pokud snad projíždíte kolem. 2 hvězdy znamenají, že se vyplatí do této restaurace z původně plánované cesty zajet si i několik kilometrů.

Jak vážně šéfkuchaři berou hodnocení, dokazuje sebevražda šéfkuchaře z Pobřeží slonoviny. Vzal si život kvůli domněnce, že mu bude odebrána jedna z udělených hvězd. Inu, profesionální čest. Bohužel, jak se ukázalo po jeho smrti, mýlil se, o žádnou z hvězd jeho restaurace nepřišla. Byly to pouze bulvární spekulace. Tisk poté majiteli restaurace vydal omluvnou zprávu… Snad i proto Michelin neuděluje jenom hvězdy, ale i další doplňková ocenění, aby se dostalo na více restaurací. Ocenění Bib Gourmand (solidní jídlo za přijatelnou cenu) obdrželi v minulosti Zdeněk Pohlreich a jeho Divinis či pražské SaSaZu. Navíc se udělují také příbory (podle míry luxusu), hrozny (atraktivita vín) a mince (podle rozumné ceny). Bohužel to vede jen k prohlubující se depresi těch restaurací, které nedosáhnou ani na základní cenu útěchy za “zajímavý výhled”. Ty jako by ani neexistovaly.

Ačkoli nejlepší kuchařkou světa byla v jedné z anket vyhlášena Španělka, stále nejvíce se hovoří o Francii. Francouzské restaurace zaujímají v...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům