Francouzi jsou mylně vkládáni jako králové světové kuchyně. Respektive pro někoho možná králi jsou, ale nelze to obecně paušalizovat a už vůbec ne to dokazovat udělenými hvězdami gastronomického průvodce Michelin. Michelin Guide sice vyšel již před 110 lety jako příručka pro mlsné francouzské motoristy a má tedy svou tradici, nicméně vysoký počet oceněných francouzských restaurací je do značné míry dán tím, že byl od začátku zaměřen na Evropu a domovskou Francii především. Vždyť teprve v roce 2005 se hvězdičky vydaly mimo Evropu. Například v Japonsku se udělují hvězdy od roku 2007. A výsledek? Dnes má Japonsko 29 restaurací s nejvyšším tříhvězdičkových oceněním, zatímco Francie jen 26. A co že tři hvězdičky znamenají? Pokyn, že se do daného místa vyplatí motoristům zajet už jenom kvůli té restauraci! V České republice zatím žádná restaurace nedosáhla více než na 1 hvězdu. Nicméně i to je úspěch. Momentálně mají 1 hvězdu pražské podniky La Degustation Boheme Bourgeoise restauratéra Tomáše Karpíška a Alcron v hotelu Radisson. 1 hvězda označuje restauraci, u které se vyplatí zastavit, pokud snad projíždíte kolem. 2 hvězdy znamenají, že se vyplatí do této restaurace z původně plánované cesty zajet si i několik kilometrů.
Jak vážně šéfkuchaři berou hodnocení, dokazuje sebevražda šéfkuchaře z Pobřeží slonoviny. Vzal si život kvůli domněnce, že mu bude odebrána jedna z udělených hvězd. Inu, profesionální čest. Bohužel, jak se ukázalo po jeho smrti, mýlil se, o žádnou z hvězd jeho restaurace nepřišla. Byly to pouze bulvární spekulace. Tisk poté majiteli restaurace vydal omluvnou zprávu… Snad i proto Michelin neuděluje jenom hvězdy, ale i další doplňková ocenění, aby se dostalo na více restaurací. Ocenění Bib Gourmand (solidní jídlo za přijatelnou cenu) obdrželi v minulosti Zdeněk Pohlreich a jeho Divinis či pražské SaSaZu. Navíc se udělují také příbory (podle míry luxusu), hrozny (atraktivita vín) a mince (podle rozumné ceny). Bohužel to vede jen k prohlubující se depresi těch restaurací, které nedosáhnou ani na základní cenu útěchy za “zajímavý výhled”. Ty jako by ani neexistovaly.
Ačkoli nejlepší kuchařkou světa byla v jedné z anket vyhlášena Španělka, stále nejvíce se hovoří o Francii. Francouzské restaurace zaujímají v...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům