Peter Knoll, generální ředitel pětihvězdičkového hotelu Kempinski Hybernská Prague, rozhodně Zdeňka Pohlreicha do své kuchyně volat nebude, s personálem může být spokojen. Nejde jen o kvalitativní úroveň kuchařů, ale také o známost, kterou reprezentují hotelovou značku v zahraničí. Marek Fichtner, šéfkuchař, dostal prestižní příležitost připravit menu na paluby letadel ČSA na lince Praha – Abu Dhabí a vrchní cukrářka Karolína Kocincová přivezla bronzovou medaili ze Světové kuchařské olympiády, což není ledajaká akce. Zatímco první sportovní olympiáda se uskutečnila v roce 1896 v Athénách, kuchařská poprvé v roce 1900. Od té doby se koná, tak jako ta letní sportovní, každé čtyři roky. Že by se rodila nová Barbora Špotáková, jejímž nástrojem není oštěp, ale lžička?
Kuchařům patří obvykle veškerá pozornost, ale na tzv. pastry chefs se zapomíná. Přitom právě dezerty jsou tečkou, která spolurozhoduje, zda strávník v restauraci byl, nebo nebyl spokojen. Karolína Kocincová je v Kempinskim čtvrtým rokem, ale ocenění sbírá jako na běžícím páse už déle. Tiše, nenápadně, v menších soutěžích. Má zlato z Danubius Gastro (Národní prezentace kuchařských a cukrářských dovedností), soutěž Gastro Hradec 2011 vyhrála v kategorii “Skulptura” a “Umělecký exponát” a celkově tak zvítězila v artistické oblasti. Připravila – a to si zapamatujme – metrovou sochu z karamelu, na kterou použila 22 kg cukru. Na olympiádě v Erfurtu uspěla se stejným, přesto jiným kouskem. Také sochou z karamelu, kterou ovšem musela koncipovat jinak – tak, aby vydržela převoz.
Světová kuchařská olympiáda, založená roku 1900 německým šéfkuchařem Carlem Matthäusem Banzerem, má specifická pravidla. Účastnické týmy vědí celý jeden měsíc dopředu, co budou předvádět, a mohou se připravit. Kocincová tak rámcově věděla o čtyřech různých dezertech a také si mohla předvyrobit jednotlivé části karamelové sochy o požadované délce nejméně 60 centimetrů. Po převozu do německého Erfurtu, dějiště olympiády, je na místě “pouze” smontovala. I tak to ovšem byl olympijský výkon. “Nejnáročnější byla přeprava a následná montáž všech částí dohromady hned po příjezdu. Nicméně konečný výsledek, kdy vše drželo pěkně pohromadě a...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům