Češi neznají michelinské šéfkuchaře. Ti bohužel nevyužívají svou šanci

Všimli jste si záhadného dění kolem kuchařů v Česku? O úspěšných šéfkuchařích, ověnčených michelinskou hvězdou, prakticky neslyšíme a více jsou v médiích vidět kuchaři, kteří – jakkoli jejich odbornost nezpochybňujeme – žádného objektivního úspěchu nikdy nedosáhli. Ti nás “učí” vařit, ti mají potřebu poučovat a soudit jiné.

Samozřejmě značná míra viny leží na povrchních médiích, pro která je pohodlnější prezentovat jedince, co se do médií sami podbízejí – pochopitelně za nižší honorář než michelinský šéfkuchař. A divák si pak vytváří vlastní svět, iluzi o “celebritách”. V anketě, uspořádané vydavatelstvím First Class Publishing na reprezentativním vzorku 1500 obyvatel, 98 % dotázaných neuvedlo správně žádné ze dvou jmen českých kuchařů oceněných hvězdou Michelin. 87 % uvedlo “Zdeněk Pohlreich”, 34 % “Jiří Babica” a 7 % dokonce “Emanuel Ridi”, který není ani Čech. Jména jako “Anife Vyskočilová” a “Dobromila Rettigová” tvořila naštěstí okrajovou skupinu.

Žijeme ve zjednodušené době, kde skuteční profesionálové jsou přejeti médiální mašinérií. Úspěšní michelinští šéfkuchaři Oldřich Sahajdák a Roman Paulus, kteří odvedli historickou práci pro celou českou gastronomii a nadále vaří v pražských restauracích La Degustation Bohême Bourgeoise a Alcron v hotelu Radisson, si za to zčásti mohou sami. Ano, soustředí se na svou práci. Ale porovnejme využívání obchodního a marketingového potenciálu s jinými úspěšnými kuchaři v zahraničí:

Muž: Francouz Jacques Le Divellec, držitel dvou michelinských hvězd, by ve svých 79 letech mohl mít natažené papuče a krmit ptáčky v parku. Ale on nerezignuje, neživí v sobě sebeuspokojení. Stále na sobě pracuje a expanduje. Otevírá nové restaurace nejen v Evropě, ale i v exotice. Není to jen otázka peněz, aby ještě více těžil ze svého jména. Snaží se tak propagovat kvalitní gastronomii, rozšiřovat ji v zahraničí a zvedat celkový standard nabízené kuchyně. Protože je vidět, nedávno si jej vybraly Air France pro přípravu mořského menu na palubách letadel.

Žena: Španělka Elena Arzak, nedávno vyhlášená Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům