First Class Silvestr – díl 5: Středomořské COMO, domov mimo domov

SILVESTROVSKÉ DOPORUČENÍ Č. 5: Na vůbec nejrušnějším náměstí v Praze, Václavském, je více restaurací, ale také mraky turistů a shonu. Nalézt klidné a reprezentativní místo, nepodlézající mase, není snadné. Pracovní schůzky proto směruji do jediného místa. Přízemí hotelu Jalta, středomořská restaurace COMO.

Uvnitř mi vyhovuje koncept malých stolků pro 1+1 osobu a podle povahy jednání lze volit ze tří typů prostor: venkovní zahrádky, vnitřního posezení u okna a velmi diskrétních míst vzadu za barem. A to se dá sedět ještě na balkoně s 50 křesílky.

Je to místo s pohnutou historií. Pamatuji fotografii z květnové revoluce roku 1945, jak původní dům omylem rozstřelil tank sovětské armády. Ve vzniklé proluce mezi dvěma domy se v 50. letech vystavěl nejluxusnější hotel v Praze. Komunisté byli vždy puntičkáři a budovali “all inclusive”. A tak první postavili protiatomový kryt, tajnou nemocnici a retenční nádrž na pitnou vodu. Dnes je hotel národní kulturní památkou a místem s pozoruhodnou energií. A také s výborným šéfkuchařem.

Pavel Mencl začínal pod Zdeňkem Pohlreichem (v restauraci Le Patio), dva roky zkušeností vytěžil i v dnes michelinském hotelu Radisson SAS Alcron, který je od COMO prakticky přes ulici, a asi nejvíce vyzrál v restauraci Pavla Pospíšila, držitele michelinské hvězdy, Gasthof Krone v Německu. To všechno dnes zúročuje COMO.

Možná si pamatujete, že dříve v Jaltě byla fusion restaurace Hot, která...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům