Špičkové vinařství raději přišlo o 25 milionů eur, než by si zkazilo pověst

Francouzské vinařství Château d’Yquem, které vyrábí jedno z nejslavnějších sladkých bílých vín na světě, odepisuje celou roční produkci 2012. Při obvyklém odbytu kolem 100 000 láhví ročně raději ztratí cca 25 milionů eur na tržbách, než by uvedlo na trh ne zcela perfektní produkt a mohlo tak ohrozit svou pověst.

Frajeři, dodáváme. A uznale smekáme…

Máme zajímavé porovnání. V kanadskoamerické NHL to také vypadá na výluku. Ale z docela jiných důvodů. Z přesně opačných. Má jít “jen” o sport, ale hokejisté a kluby se ve skutečnosti nemohou shodnout na penězích. Kvůli tomu možná zruší celou sezonu. Než mít málo, to raději nic! Ve Francii naopak peníze upozadili. Jméno nade vše, zdůrazňují.

Co odpis sezony 2012 znamená pro sběratele, lze těžko domyslet. V roce 2006 byla vydražena kompletní 135letá kolekce vín, obsahující každý ročník mezi lety 1860 a 2003. Cenu 1,5 milionu dolarů, unikátní ve světě vín, ponechme stranou. Kdyby se podobná aukce konala kdykoli v budoucnu, je jisté, že ročník 2012 v ní bude chybět. A mužem, který to musí vysvětlit, je Pierre Lurton. Osoba odpovědná za kvalitu vína nejen před konzumenty, ale hlavně před většinovým vlastníkem, koncernem LVMH, ovládaným nejbohatším Francouzem Bernardem Arnaultem.

Lurton neměl lehké dilema: Na jedné straně desítky milionů eur, na druhé straně renomé. Věděl, že jedno, nebo druhé ztratí, respektive může ztratit. “Nespal jsem mnoho nocí, poslední týdny prakticky vůbec ne. Rozhodnutí je velkým závazkem, ale chceme-li vyrábět víno upřímně, jiná alternativa nebyla. Ano, přijdeme o zisk za celý jeden rok. Nicméně zachováme si nejvyšší reputaci. Ztratit ji, nezískáme ji zpět již žádnými penězi. Náš pohled musí být dlouhodobý,” uvedl Lurton.

Kdykoli pohlédnu do velejemného sladkého vína Sauternes, vybaví se mi citát z knihy 100 legendárních vín. Sylvie Girard-Lagorce nádherně popisuje okolnosti zrodu tohoto nápoje: “Za mlžnatých dní na konci září, kdy ranní opar v oblasti dolní Garonny pohladí vinice, aby pak přenechal místo teplému odpolednímu slunci indiánského léta, dochází v Yquemu k zázraku. Ostrá zeleň hroznů se pokryje jemným chmýřím ušlechtilé šedé plísně Botrytis cinerea a jejich barva prochází škálou od žluté až po...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům