Nejčastější hříchy a chyby při novoročním přípitku

Není nic horšího, než být za amatéra při tak slavnostní chvíli, jakou je přípitek.

Tak předně, co vlastně na Silvestra pijeme?

Sekt není šampaňské!

Sektem se nazývá jakékoli perlivé víno vyrobené na bázi vinné šťávy. Vyrábí se všude po tam, kde se pěstuje vinná réva. Šampaňským je jedině víno vyrobené na vymezeném území Champagne na severu Francie. Obě tedy jsou vína, ale každé se vyrábí jinak. Zatímco většina sektů se vyrábí průmyslově a víno se pak uměle obohacuje kysličníkem uhličitým, šampaňská vína (a některé dražší sekty, které však nepocházejí ze Champagne a tedy nemohou být “šampaňská”) se vyrábí tradičně, prokvašováním přímo v láhvi. Rozdíl je nejen v ceně, ale také ve “výdrži”. Šampaňská vína se na rozdíl od sektu dají skladovat i několik desítek let a jsou tak sběratelská. Jednou provždy tedy: Bohemia Sekt není a nikdy nebude šampaňské.

Zátkou se neotáčí!

Sekt či šampaňské víno jsou tak trochu rozmazlené nápoje. Nelze na ně jakkoli spěchat. A to ani s nákupem. Láhev potřebuje 1–2 dny, aby se někde „uklidnila“ a vychladila při 6–8 °C. Správné otevírání probíhá tak, že se nejprve odstraní krycí folie z hrdla, uchopí se kovový košíček (agrafa) za kolečko, které drží korek, a poté se sedmkrát otočí. Po celou dobu držíte druhou ruku na korku a stlačujete jej směrem dolů, aby nedošlo k předčasnému vystřelení. Tento moment můžete ozvláštnit vědomostí, že nebrzděná korková zátka může vyrazit z láhve rychlostí až 40 kilometrů za hodinu. Až poté můžete odstranit agrafu. Následně uchopíte pevně korek a otáčíte lahví – ne korkem! Profesionálové si pomáhají utěrkou.

Nalévejte po skle, velmi pomalu!

Sekt se nejlépe nalévá do sklenice, kterou...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům