Nejbohatší Čech Petr Kellner, který včera jen tak odprodal svůj podíl v České pojišťovně za 70 miliard korun, může gigantický deal (pro srovnání: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR má na rok 2013 ani ne poloviční rozpočet…) oslavit michelinskou večeří, a ani si nemusí oblékat kabát. Restaurace AvantGarde, která sídlí přímo v přízemí jeho sídla, budovy PPF Gate v pražských Dejvicích, hostí do soboty Reine Sammut, držitelku ocenění gastronomického průvodce Michelin.
Madam Sammut, oceněná v roce 1995, je známa předevšími geniálními lanýži. Nositelka Řádu čestné legie, nazývaná první dámou provensálské gastronomie, se přitom kuchařkou stát nechtěla. Ještě v roce 1974 tíhla k jinému bílému plášti – studovala medicínu. Pak zahořela láskou ke Guyi Sammutovi (na snímku) a jídlu.
Jak sama říká, rozmlsaná byla už od dvanácti let, ale k zástěře a vaření přičichla u Guyovy matky, vlastnící restauraci Feniére v Lourmarinu (kraj Luberon). Tu spolu s manželem převzali a rozšířili na čtyřhvězdičkový hotýlek, Auberge La Feniére.
K základu z provensálské kuchyně přidala svoje vlastní kouzla a zrodil se unikátní středomořský styl, který je nejen pro Kellnera osvěžení uprostřed zimy. Je v něm trocha Tuniska, více Sicílie a nejvíce Malty, vlasti jejích rodičů. Ani v AvantGarde nešetří v pokrmech...
Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům