Hotelu Hilton Prague zima nestačí, otevře ledový bar

Nevíme, jak vy, ale naše redakční ropucha už ani nevystrkuje hlavu ze zavařovací sklenice, natož aby oznámila, kolik stupňů pod nulou momentálně je. Jako by té kosy nebylo dost – Hilton Prague ve 20 hodin otevře svou privátní Sibiř. Na střeše v devátém patře hotelu, kam se vyjíždí zvláštním výtahem z pravé strany recepce, vznikne ledové království. Z Cloud 9 sky bar & lounge je ode dneška ledový bar.

Spojení ledu a hotelu ve mně vyvolává vzpomínky na můj útrpný zážitek v Rakousku. Byl jsem mladý, nerozvážný a považoval za recesi navštívit ledový hotel. Vyrazil jsem tedy do Kaprunu, na vrchol Kitzsteinhornu. Na jednu noc.

Ačkoli nejsem zimomřivý, teple jsem se oblékl a vydal se z Kaprunu lanovkou, která – jen co jsem vystoupil a setmělo se – dojezdila. Ocitl jsem se vysoko nad civilizací, v kraji věčného sněhu, ledu a ticha, jen mihotavé světýlko vábilo do velkého iglú. To ještě byla romantika. Každopádně nebylo návratu, vešel jsem.

Naprosto všechno ze sněhu a ledu. Od úst se kouřilo, konstantní teplota minus 5. Toto je tzv. restaurace. Udusaný sníh, stoly vyřezané z ledu, štokrlata jakbysmet. Na sedátkách sice byly beránčí houně, ale zadek mě za chvíli pořádně zábnul i tak.

Vedle byl bar s deskou tak hladkou, že po ní barmanka posílala panáky efektně jako v Limonádovém Joe. Měla dokonce speciální žehličku, a tou zhrublé kluziště leštila. Obsluha rozlévala a roznášela takzvaný “šňaps”, rakouskou pálenku ve skleničkách z ledu. Pil i jedl jsem v rukavicích. Byly dva chody. Houska, kterou jsme si namáčeli v kořalce. A sýrové fondue, také s příměsí kořalky. Provozovatel ledového hotelu zřejmě propadl z biologie. Jinak by věděl, že alkoholem se člověk zahřeje jen krátkodobě. Alkohol roztahuje cévy a umožňuje rychlejší proudění krve. Tělo tak rychleji ztrácí tělesnou teplotu.

Horké drinky ani kávu neměli. Ledové skleničky by se totiž rozpustily. Topit se tu nesmělo, aby iglú neroztálo. “A teď si vemte, že já jsem tu celou sezonu,” sdělila mi servírka, celá zachumlaná v péřovce, přesto s...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům