Stačilo prošmejdit půdu a objevit recept po dědečkovi, říká nový miliardář

Svět má nového miliardáře. 64letý James Koch k tomu potřeboval 30 let vytrvalosti a dědečkův recept. Někdy je dobré prošmejdit půdu. Kdo ví, jaké poklady ukrývá…

V roce 1983 ve staré truhle vyštrachal zažloutlý dokument a v kuchyni uvařil to, co v něm bylo psáno – pivo. “Začalo to zvědavostí a vášní.” S pivem objížděl hospody a bary, od Los Angeles po Maine, dával ochutnávat. Zprvu nechtěl prodávat, spíše vyzvídat od odborníků. “Bylo to jen o tom, jestli chutná, nebo ne. Kdyby nechutnalo, zase bych dokument uložil s truhlou na půdu. Ale ono chutnalo. Stálo za to, abych se ho snažil zdokonalovat. A opět jsem obcházel putyky s dotazem: Už je lepší?” 

“Tajemství úspěchu spočívá ve schopnosti vytrvat v tom, co neúspěšní dělají neradi nebo vůbec.” Albert Jackson

Jakmile bylo podle představ štamgastů, už bylo snadné prodat. Ani neměl název, nakonec se rozhodl pro Samuel Adams po americkém patriotu a revolucionáři.

Mezitím, co uzavíral smlouvy s lokály, posílal pivo i na festivaly. “Jen ať ho kritici strhají, vytknout mi, co mu chybí. Rád to tam poté dodám,” usmíval se. Na Great American Beer Festivalu získal titul “Nejlepší americké pivo”, oceněn byl i v cizině. Koch založil společnost Boston Beer Co., dnes třetí největší pivovar v amerických rukou. Deset let nato nabídl akcie, 20 dolarů za kus. Stydlivě, pivaři, kteří odebrali více kartonů, měli slevu na 15 dolarů za akcii. “Nevěřil jsem si,” přiznává. “Ale to mě nemohlo zastavit v tom, abych to nezkusil a pak viděl. Nesnáším domněnky.”

“Rozdíl mezi úspěchem a pádem je dělat věci pořádně a skoro...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům