Poslední večeře v El Bulli. Nejlepší restaurace světa zavřela

Slavný restaurant El Bulli, který získal tři michelinské hvězdy a pětkrát byl vyhlášen Nejlepší restaurací světa, v sobotu zavřel. Majitel a šéfkuchař Ferran Adria uspořádal závěrečnou večeři pro příbuzné zaměstnanců. Ačkoli se na místo v restauraci čekalo pět let, paradoxně prodělávala, a to půl milionu eur ročně. Adria totiž sázel na tzv. molekulární gastronomii, která je velmi drahá. Za pomoci tekutého dusíku, vakua, centrifugy a přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny de facto přeměňoval konzistenci ingrediencí, ale chuť zůstávala. Netradiční rajská polévka v bílém podání, kaviár z granátových jablek a pusinka z tekutého dusíku, která vybuchne v ústech, to je jen výběr z nabídky, kterou připravovalo 42 kuchařů. Protože šlo o vědecké pokrmy, které by mnohé hosty mohly vylekat, personál musel navíc vysvětlovat konzumentům, co a jak mají jíst. Čtyřicetichodové menu pak stálo pouhých 200 EUR. Je paradoxní, že Adria, která působí v restauraci od roku 1983, studoval ekonomii, když si ani nespočítal, že cenou nevydělá na provoz restaurace. Ta měla otevřena jen pět měsíců v roce, a to ještě jen na večeři, aby ve zbytku času mohl Adria se svým týmem vytvářet nové pokrmy. Každoročně totiž obměňoval...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům

Napsat komentář