Restaurace se dvěma hvězdami Michelin přišla o licenci. Ale fugu se smí jíst dál

Jed z velmi ošklivé ryby fugu je 1200krát jedovatější než kyanid. Přesto se podává na talíř. Přitahuje její zvláštní chuť způsobená minimálním množstvím jedu v pokrmu. Jen se musí dobře vykuchat. Dokážou to jedině speciálně vyškolení a licencovaní japonští kuchaři. A ne všichni. Jak ukázal případ šéfkuchaře restaurace Fugu Fukuji, dvojnásobně oceněný hvězdou Michelin. Fugu naporcoval jisté Francouzce, která toužila po nebi v žaludku, ale místo toho se prudkou otravou málem dostala do nebe reálného. Naštěstí po několika dnech v nemocnici se zotavila a šéfkuchař Takeshi Yasuge přijel jen o licenci k provozování restaurace, ne o svobodu.

Nicméně jíst fugu v japonských restauracích je možné dál.

Náš čtenář zdokumentoval podávání restaurace v restauraci Torafugu-tei v Tokiu. K záměně dojít nemohlo. Adrenalinový pokrm, který přistál na stole, byl v jídelním lístku jasně avizován jako fugu a host si rybu, nápadně podobnou fugu, vybíral z akvária přímo v restauraci. Tokijská metropolitní vláda, kterou jsme požádali o vysvětlení, nám odvětila, že servírování fugu je nadále možné a nevidí v této gurmánské lahůdce žádné nebezpečí. I když připouští možnost statistické chyby, že sníte jedovatý pokrm. Prý je to ale stejná pravděpodobnost, jako že vám spadne meteorit na hlavu. Odůvodnění: “Šéfkuchaři zaměření na fugu jsou považováni za elitní skupinu. Musejí podstoupit tříletý tréninkový kurz zakončený testem, kterým projde jen 35 procent nejlepších,” obdrželi jsme odpověď. Namítli jsme tedy, zda kuchař po získání licence nepodlehne sebeuspokojení a nemůže pozbýt opatrnosti. Odpověď úřadu: “Takto se může ptát jen Evropan. Tito kuchaři jsou vázáni japonskou tradicí, že pokud host zemře po snědení kteréhokoli z jejich jídel, spáchá rituální sebevraždu za pomoci svého rybího nože.”

A co je vlastně na fugu tak nebezpečného a proč hraje takovou roli...

Chcete pokračovat ve čtení?
Vytvořte si ZDARMA účet a získejte přístup ke všem článkům